Regio Oost-Nederland (2)

Over regio Oost-Nederland (2)

De regionale eenheid Oost-Nederland ligt in de provincies Gelderland en Overijssel. In de eenheid zijn vijf veiligheidsregio’s aanwezig. De gebiedsgrenzen van de vijf districten komen overeen met de grenzen van de veiligheidsregio’s. De eenheid kenmerkt zich door een uitgestrekt en gevarieerd gebied met betekenisvolle steden, waarvan er zes 100.000 plus zijn, karakteristieke dorpen en een waterrijk natuurgebied in de kop van Overijssel. Daarnaast zijn er grote rivieren en het natuurgebied de Hoge Veluwe.

Er is een gezamenlijke veiligheidsstrategie 2015-2018 opgesteld van de gemeenten, het Openbaar Ministerie en de politie. De context is samenwerking om veiligheidsvraagstukken te verkennen, beleid te maken en aan te pakken. In de eerste plaats omdat veiligheidsvraagstukken en criminaliteit zich niet aan gemeentegrenzen houden en soms ook eenheidoverschrijdend zijn. Vraagstukken die in meerdere gemeenten spelen, lijken qua inhoud op elkaar en dat leidt tot van elkaar leren in beleid en aanpak. Wat lokaal kan, gebeurt lokaal en wat beter regionaal kan, wordt regionaal samen opgepakt met behoud van lokale verantwoordelijkheden. De regio groeit toe naar een afgestemde aanpak van veiligheidsvraagstukken als die gemeentegrensoverschrijdend zijn en naar een bovenlokale prioritering als de problemen breed worden ervaren. De bestaande bestuurlijke overlegstructuren op het niveau van de vijf veiligheidsregio’s zijn daarbij een essentieel onderdeel en een goede bestuurlijke maat om veiligheidsvraagstukken af te stemmen.

Overlegstructuur
Op het niveau van de eenheid is er een zogenaamde beleidsdriehoek (artikel 41 Politiewet), waar de regioburgemeester, de hoofdofficier van justitie en de politiechef overleggen. In dit overleg, dat gemiddeld vier maal per jaar wordt gehouden, vindt afstemming plaats over thema’s uit landelijke overleggen en eenheidsvraagstukken.

Het regionaal veiligheidsoverleg is het overleg van de vijf voorzitters van de districtelijke veiligheidsoverleggen, de regioburgemeester, de hoofdofficier van justitie en de politiechef. Gelet op de omvang van het gebied en het aantal gemeenten is gekozen voor een governancestructuur voor het overleg. De vijf voorzitters van de districtelijke veiligheidsoverleggen functioneren als een ‘linking pin’ naar de districtelijke veiligheidsoverleggen en vice versa. Tevens is dit de ‘eerste achterban’ voor de regioburgemeester voor diens optreden in het LOVP. Dit omdat regelmatig overleg en afstemming met 75 andere burgemeesters een heel grote tijdsinvestering vraagt van alle betrokken. Het regionaal veiligheidsoverleg vindt zes maal per jaar plaats. De overleggen worden ambtelijk voorbereid.

Op eenheidsniveau vindt twee maal per jaar het bestuurscollege plaats, onder voorzitterschap van de regioburgemeester. Het overleg bestaat uit de 76 burgemeesters, de hoofdofficier van justitie en de politiechef. Dit overleg wordt voorbereid in het regionaal veiligheidsoverleg.

Het districtelijk veiligheidsoverleg is het overleg op het niveau van de veiligheidsregio. In dit overleg worden veiligheidsthema’s vanuit de politie en gemeenten met elkaar gedeeld en gezocht naar afstemming. Dit is het bestuurlijke niveau waarin men elkaar goed kent en al op diverse terreinen samenwerkt. Deelnemers zijn de burgemeesters, vertegenwoordiger(s) van het Openbaar Ministerie (plv. hoofdofficier en een officier beleid en strategie), districtschef en een lid van de eenheidsleiding,

De lokale driehoeksoverleggen zijn georganiseerd op het niveau van de basisteams. Tijdens dit overleg worden afspraken gemaakt over de concrete inzet van de politie. Aan deze inzet liggen onder meer ten grondslag de integrale veiligheidsplannen van de gemeenten en de doelstellingen ten behoeve van de strafrechtelijke handhaving. Ook worden in de driehoek afspraken gemaakt over de inzet van de politie bij demonstraties, evenementen en andere incidenten/eenmalige gebeurtenissen.

Delen

Oppervlakte 8.558 km2
Inwoners 3,2 miljoen
Gemeenten 76
Districten 5
Basisteams 28
 • Aalten
  Almelo
  Apeldoorn
  Arnhem
  Barneveld
  Berg en Dal
  Berkelland
  Beuningen
  Borne
  Bronckhorst
  Brummen
  Buren
  Culemborg
  Dalfsen
  Deventer
  Dinkelland
  Doesburg
  Doetinchem
  Druten
  Duiven
  Ede
  Elburg
  Enschede
  Epe
  Ermelo
  Haaksbergen
 • Hardenberg
  Harderwijk
  Hattem
  Heerde
  Hellendoorn
  Hengelo (O)
  Heumen
  Hof van Twente
  Kampen
  Lingewaard
  Lochem
  Losser
  Maasdriel
  Montferland
  Neder-Betuwe
  Nijkerk
  Nijmegen
  Nunspeet
  Oldebroek
  Oldenzaal
  Olst-Wijhe
  Ommen
  Oost Gelre
  Oude IJsselstreek
  Overbetuwe
 • Putten
  Raalte
  Renkum
  Rheden
  Rijssen-Holten
  Rozendaal
  Scherpenzeel
  Staphorst
  Steenwijkerland
  Tiel
  Tubbergen
  Twenterand
  Voorst
  Wageningen
  West Betuwe
  West Maas en Waal
  Westervoort
  Wierden
  Wijchen
  Winterswijk
  Zaltbommel
  Zevenaar
  Zutphen
  Zwartewaterland
  Zwolle