Regio Oost-Nederland (2)

Over regio Oost-Nederland (2)

De politie-eenheid Oost-Nederland bedient met 7.000 politiemedewerkers de regio met meeste inwoners, het grootste oppervlak en de meeste gemeenten. De eenheid is gevormd door een samengaan van de voormalige regiokorpsen IJsselland, Twente en de drie Gelderse korpsen. De eenheid kenmerkt zich door een uitgestrekt en gevarieerd gebied met betekenisvolle steden, waarvan er zeven 100.000 plus zijn. Ook zijn er karakteristieke dorpen te vinden, de grote rivieren en (nationale) natuurgebieden zoals de Veluwe en de Weerribben.

Gemeenten, het OM en de politie hebben een gezamenlijke regionale veiligheidsstrategie op hoofdlijnen om veiligheidsvraagstukken te verkennen en aan te pakken. In de eerste plaats omdat veiligheidsvraagstukken en criminaliteit zich niet aan gemeentegrenzen houden en soms ook eenheid-overschrijdend zijn. Vraagstukken die in meerdere gemeenten spelen, lijken qua inhoud op elkaar en dat maakt dat je van elkaar kunt leren in beleid en aanpak. Wat lokaal kan, doen we lokaal en wat gezamenlijk beter kan, pakken we samen op met behoud van lokale verantwoordelijkheden. In geval van gemeentegrensoverschrijdende vraagstukken die breed als probleem worden ervaren, groeien partners toe naar een afgestemde bovenlokale aanpak. De bestaande bestuurlijke overlegstructuren op het niveau van de vijf veiligheidsregio’s zijn daarbij een essentieel onderdeel en een goede bestuurlijke maat om veiligheidsvraagstukken af te stemmen.

Overlegstructuur

In Oost-Nederland is gekozen voor een getrapt model voor bestuurlijke afstemming en besluitvorming, er zijn drie treden te onderscheiden, lokaal, districtelijk en regionaal.

De lokale driehoeksoverleggen zijn georganiseerd op het niveau van de 27 basisteams. Tijdens dit overleg worden door het gezag afspraken met de politie gemaakt over de concrete inzet van de politie. Aan deze inzet liggen onder meer ten grondslag de integrale veiligheidsplannen van de gemeenten en de doelstellingen ten behoeve van de strafrechtelijke handhaving. Ook worden in de lokale driehoek afspraken gemaakt over de inzet van de politie bij demonstraties, evenementen en andere incidenten of (eenmalige) gebeurtenissen.

Het districtelijk veiligheidsoverleg (DVO) is het overleg op het niveau van politiedistrict (tevens de veiligheidsregio). In dit overleg worden veiligheidsthema’s vanuit de politie en gemeenten met elkaar gedeeld en gezocht naar afstemming. Dit is het bestuurlijke niveau waarin men elkaar goed kent en ook op diverse andere terreinen samenwerkt. Deelnemers zijn de burgemeesters, vertegenwoordiger(s) van het Openbaar Ministerie (plv. hoofdofficier / officier beleid en strategie) en vanuit de politie de districtschef en een lid van de eenheidsleiding.

Op het niveau van de eenheid is er een zogenaamde beleidsdriehoek (artikel 41 Politiewet), waar de regioburgemeester, de hoofdofficier van justitie en de politiechef overleggen. In dit overleg, dat circa zes maal per jaar wordt gehouden, vindt afstemming plaats over thema’s uit landelijke overleggen en eenheidsvraagstukken. In de beleidsdriehoek wordt tevens het regionaal veiligheidsoverleg (RVO) voorbereid.

Het regionaal veiligheidsoverleg (RVO) vindt vijf of zes maal per jaar plaats en is het overleg van de vijf voorzitters van de districtelijke veiligheidsoverleggen (onder wie de regioburgemeester), de hoofdofficier van justitie en de politiechef. De districtsvoorzitters vormt de verbinding met de collega’s in de districten. Het overleg is ook het klankbord van de regioburgemeester voor diens optreden in het landelijk overleg met de minister van Justitie en Veiligheid (LOVP). Dit overleg bereidt ook het bestuurscollege voor.

Het bestuurscollege komt twee maal per jaar samen, onder voorzitterschap van de regioburgemeester. De burgemeesters en hoofdofficier die hierin zitting hebben stellen het jaarverslag en eens per vier jaar het regionaal beleidsplan vast (art 39 Politiewet). Daarnaast worden in het bestuurscollege regiobrede politieonderwerpen die het gezag aangaan met de eenheidsleiding besproken.

Delen

Oppervlakte 8.558 km2
Inwoners 3,2 miljoen
Gemeenten 76
Districten 5
Basisteams 28
  • Aalten
    Almelo
    Apeldoorn
    Arnhem
    Barneveld
    Berg en Dal
    Berkelland
    Beuningen
    Borne
    Bronckhorst
    Brummen
    Buren
    Culemborg
    Dalfsen
    Deventer
    Dinkelland
    Doesburg
    Doetinchem
    Druten
    Duiven
    Ede
    Elburg
    Enschede
    Epe
    Ermelo
    Haaksbergen
  • Hardenberg
    Harderwijk
    Hattem
    Heerde
    Hellendoorn
    Hengelo (O)
    Heumen
    Hof van Twente
    Kampen
    Lingewaard
    Lochem
    Losser
    Maasdriel
    Montferland
    Neder-Betuwe
    Nijkerk
    Nijmegen
    Nunspeet
    Oldebroek
    Oldenzaal
    Olst-Wijhe
    Ommen
    Oost Gelre
    Oude IJsselstreek
    Overbetuwe
  • Putten
    Raalte
    Renkum
    Rheden
    Rijssen-Holten
    Rozendaal
    Scherpenzeel
    Staphorst
    Steenwijkerland
    Tiel
    Tubbergen
    Twenterand
    Voorst
    Wageningen
    West Betuwe
    West Maas en Waal
    Westervoort
    Wierden
    Wijchen
    Winterswijk
    Zaltbommel
    Zevenaar
    Zutphen
    Zwartewaterland
    Zwolle