Regio Rotterdam (7)

Over regio Rotterdam (7)

Het gebied waar politie-eenheid Rotterdam over waakt strekt zich uit van Molenlanden in het oosten tot Hoek van Holland in het westen (80 km) en van Lansingerland in het noorden tot Goeree-Overflakkee in het zuiden (60 km). In dit uitgestrekte gebied wonen 1,75 miljoen mensen in, met ingang van 2019, 25 gemeenten. De grootste gemeente is Rotterdam met ruim 600.000 inwoners, de kleinste gemeente na de herindeling van de Hoekse Waard is Westvoorne met ruim 14.000 inwoners. De regio kent achterstandswijken in bijvoorbeeld Rotterdam en Dordrecht en landelijke gebieden bij onder andere Albrandswaard en Vijfherenlanden, zware petrochemische industrie in de Botlek en vele recreatiegebieden. Er zijn historische stadjes, VINEX-locaties en toeristische trekpleisters. Binnen de regio zijn er vier betaald voetbalorganisaties, jaarlijks vele grote en kleine evenementen en talloze winkel- en uitgaansgebieden. Cruciale verkeersaders als de A15 en de Nieuwe Waterweg en belangrijke spoorroutes doorsnijden het gebied. Uniek is de aanwezigheid van een wereldhaven. Het havengebied is één van de belangrijkste logistieke knooppunten van Europa. Het belang van de haven voor de Nederlandse economische sector en voor de logistieke keten is groot. Dit alles zorgt voor dynamiek en diversiteit binnen de regio.

Twee keer per jaar verschijnt een regionaal criminaliteitsbeeld, uitgegeven door het regionale samenwerkingsverband in de regio, VeiligheidsAlliantie regio Rotterdam. Uit het criminaliteitsbeeld over 2017 blijkt dat de regio de landelijke trend in de daling van het aantal misdrijven volgt. Over heel 2017 werd 10% minder misdrijven geregistreerd dan het jaar ervoor. De veiligheidsbeleving laat een lichte verbetering zien.

De politiezorg in de regio wordt 24 uur per dag, zeven dagen per week geleverd door ruim 6.000 politieprofessionals. Maar de aanpak van onveiligheid en bestrijding van criminaliteit is allang geen taak meer van alleen de politie. De politie werkt nauw samen met gemeenten en (semi)private partners zoals RET, NS en talloze anderen, zeker ook in het havengebied. Tevens participeert de politie in regionale voorzieningen als de twee Veiligheidshuizen, het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum, de twee Veiligheidsregio’s en de VeiligheidsAlliantie (VAR).

De burgemeesters in de districten vormen samen met de gebiedsofficieren en de sectorhoofden van Politie de districtelijke driehoeken, waarin inzet van politiecapaciteit en veiligheidsbeleid wordt afgestemd. Het regionale overleg tussen de burgemeesters, de hoofdofficier en de politiechef wordt drie keer per jaar gevoerd in het Regionaal Veiligheidsoverleg. Doorgaans vindt deze openbare vergadering plaats in het stadskantoor van Dordrecht. Hierin wordt bijvoorbeeld het regionale beleidsplan met regionale prioriteiten voor politie en haar partners vastgesteld  Vijf keer per jaar wordt deze vergadering voorbereid door het Dagelijks Bestuur, met daarin de regionale driehoek, bestuurlijke afvaardiging uit de districten en van de VAR. De regioburgemeester, burgemeester Aboutaleb van Gemeente Rotterdam, zit de regionale vergaderingen voor. De adviseur regioburgemeester is de secretaris.

Delen

Oppervlakte 4.800 km2
Inwoners 1,75 miljoen
Gemeenten 25
Districten 7 (inclusief Zeehavens)
Basisteams 18
 • Alblasserdam
  Albrandswaard
  Barendrecht
  Brielle
  Capelle aan den IJssel
  Dordrecht
  Goeree-Overflakkee
  Gorinchem
  Hardinxveld-Giessendam
 • Hellevoetsluis
  Hendrik-Ido-Ambacht
  Hoekse Waard
  Krimpen aan den IJssel
  Lansingerland
  Maassluis
  Molenlanden
  Nissewaard
 • Papendrecht
  Ridderkerk
  Rotterdam
  Schiedam
  Sliedrecht
  Vlaardingen
  Westvoorne
  Zwijndrecht