Regio Limburg (10)

Over regio Limburg (10)

Naar aanleiding van de Politiewet 2012 is binnen de regionale eenheid Limburg opnieuw gekeken naar de inrichting van de bestuurlijke overlegvormen. Met name naar de kern van het nieuwe politiebestel.

De overlegstructuur is ingericht op twee niveaus: op lokaal niveau en op het niveau van de eenheid Limburg. 

1. Het lokale niveau (gezagsdriehoek)
De driehoeksoverleggen zijn georganiseerd op het niveau van de (robuuste) basisteams. Deelnemers zijn de burgemeester(s) van de gemeente(n) in het gebied van de territoriale eenheid, de officier van justitie en de chef van het basisteam van de politie. Op verzoek kan een driehoeksoverleg ook plaatsvinden op niveau van de gemeente. Bij betrokkenen is er een ‘right to call’. Bilaterale overleggen tussen de burgemeester en de politie vinden ook plaats.

2. Niveau eenheid Limburg
In het regionaal driehoeksoverleg is er periodiek overleg tussen de regioburgemeester, de plaatsvervangend regioburgemeester, de hoofdofficier van justitie en de politiechef. Periodiek overleg is er ook tussen alle burgemeesters van de gemeenten in Limburg en de hoofdofficier van justitie. De politiechef neemt daar ook aan deel. Dit vindt plaats in het regionaal bestuurlijk overleg (RBO).

De bestuursstructuur doet recht aan hoe het in de Politiewet 2012 is beschreven en biedt de mogelijkheid om te werken zoals dat is vastgelegd in de Wassenaarse notitie (vastgesteld 21 november 2011). Genoemde  overleggen krijger steeds meer structuur, vorm en inhoud.

Delen

Oppervlakte 2.030 km2
Inwoners 350.120
Gemeenten 31
Districten 3
Basisteams 12
 • Beek
  Beekdaelen
  Beesel
  Bergen (L)
  Brunssum
  Echt-Susteren
  Eijsden-Margraten
  Gennep
  Gulpen-Wittem
  Heerlen
  Horst aan de Maas
 • Kerkrade
  Landgraaf
  Leudal
  Maasgouw
  Maastricht
  Meerssen
  Mook en Middelaar
  Nederweert
  Peel en Maas
  Roerdalen
 • Roermond
  Simpelveld
  Sittard-Geleen
  Stein
  Vaals
  Valkenburg aan de Geul
  Venlo
  Venray
  Voerendaal
  Weert