Regio Limburg (10)

Over regio Limburg (10)

De regio Limburg is een van de kleinere regio’s met een geringer aantal politiemedewerkers bij de eenheid. Tegelijk is het een zeer langgerekte regio met grote afstanden en voor het grootse deel omgeven door nationale grenzen met drie landen. Dit laatste vergt veel internationale afstemming en samenwerking over de grens.

Het regionale beleidsplan spitst zich toe op het aanpakken van grensoverschrijdende criminaliteit, verdovende middelen, overlast en op omgang met verwarde personen.

Overlegstructuur
De overlegstructuur is ingericht op lokaal niveau en op het niveau van de eenheid Limburg.

De driehoeksoverleggen zijn georganiseerd op het niveau van de 12 basisteams. Deelnemers zijn de burgemeester(s) van de gemeente(n) in het gebied van de territoriale eenheid, de officier van justitie en de chef van het basisteam van de politie. Op verzoek kan een driehoeksoverleg ook plaatsvinden op niveau van de gemeente. Bij betrokkenen is er een ‘right to call’. Bilaterale overleggen tussen de burgemeester en de teamchefs van de politie vinden ook plaats.

Het regionaal driehoeksoverleg is een periodiek overleg tussen de regioburgemeester, de plaatsvervangend regioburgemeester, de hoofdofficier van justitie en de politiechef.

Periodiek overleg is er ook tussen álle 31 burgemeesters van de gemeenten in Limburg en de hoofdofficier van justitie. De politiechef neemt daar ook aan deel. Dit vindt vier maal per jaar plaats in het Regionaal Bestuurlijk Overleg.

Delen

Oppervlakte 2.030 km2
Inwoners 350.120
Gemeenten 31
Districten 3
Basisteams 12
 • Beek
  Beekdaelen
  Beesel
  Bergen (L)
  Brunssum
  Echt-Susteren
  Eijsden-Margraten
  Gennep
  Gulpen-Wittem
  Heerlen
  Horst aan de Maas
 • Kerkrade
  Landgraaf
  Leudal
  Maasgouw
  Maastricht
  Meerssen
  Mook en Middelaar
  Nederweert
  Peel en Maas
  Roerdalen
 • Roermond
  Simpelveld
  Sittard-Geleen
  Stein
  Vaals
  Valkenburg aan de Geul
  Venlo
  Venray
  Voerendaal
  Weert