NGB-Webinar 'Gebruik van noodbevoegdheden' woensdag 27 oktober 19.00 uur

4 oktober 2021

Beste burgemeester,

Het Nederlands Genootschap van Burgemeesters nodigt u van harte uit voor het webinar over noodbevoegdheden en de lokale (veiligheids)driehoek op woensdag 27 oktober van 19:00 tot 21:00 uur.

“De afgelopen jaren zien we een toename in het toepassen van noodbevoegdheden. Dit heeft mede te maken met de toename van het aantal grote demonstraties als de boerenprotesten, de gele hesjes, Black Lives Matter (BLM), Kick Out Zwarte Piet (KOZP), Unmute Us, en menig andere grote demonstratie. De Coronaperiode en de daarbij opgedane ervaringen met uitingen van maatschappelijk ongenoegen, leveren nieuwe inzichten op in het gebruik van deze noodbevoegdheden.” 

Tijdens dit webinar gaan we in op de nieuwe inzichten in het gebruik van deze noodbevoegdheden en de inzet van de lokale (veiligheids)driehoek, die niet alleen ten tijde van demonstraties wordt ingezet, maar ook bij onverwachte, kritieke incidenten als een familiedrama, een zedenzaak, een spraakmakende moord of afrekening in het criminele circuit.

Sprekers:

  • Cees van den Bos: Cees is burgemeester van de gemeente Urk en heeft de afgelopen periode meerdere keren noodbevoegdheden moeten toepassen om de openbare orde & veiligheid op Urk te handhaven. Hij vertelt over de samenwerking met de politie & het OM en over zijn ervaringen tijdens de onrustige periode in zijn gemeente.
  • Frank Paauw: Frank is eenheidschef van de politie Amsterdam (voorheen Rotterdam). Hij vertelt over zijn ervaringen over de samenwerking met burgemeesters. Hij gaat daarbij onder andere in op vragen als: ‘Wat zijn de leerpunten vanuit de politie?’ en ‘Hoe kunnen we de driehoeken effectief organiseren?’
  • Michiel Zwinkels: Michiel is hoofdofficier van justitie in Den Haag. Hij zal belichten hoe hij aankijkt tegen de samenwerking met burgemeesters (in een driehoek), de inzet van noodbevoegdheden en hierbij voorbeelden gebruiken van de vele inzetten in de regio Den Haag. Ziet hij leerpunten voor burgemeesters?
  • Adriaan Wierenga: Adriaan is noodrechtspecialist van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij zal toelichten hoe het zit met de inzet van noodbevoegdheden en de werking van de driehoek. Met Adriaan blikken we terug op wat hij de afgelopen 1,5 jaar heeft geconstateerd.

Aanmelden:

U kunt zich tot en met maandag 25 oktober voor het webinar aanmelden via deze link op de website.

Een dag voor het webinar ontvangt u per e-mail de link om te kunnen deelnemen.

Met vriendelijke groet,

Het NGB-bureau