Onderzoek naar fraude in Nederland
Nieuwsbericht
Het is vaak in het nieuws: fraude, of het nu gaat om grote bedragen zoals bij de Libor-rentefraude of om gesjoemel in de zorg. En de cijfers vallen niet mee: in 2013 ging het om zeker 11 miljard, blijkt uit onderzoek van accountant PWC. Nieuwsuur presenteert de cijfers i.s.m. onderzoeker Adri de Bruijn.
Ombudsman
De Nationale ombudsman, Alex Brenninkmeijer, concludeerde begin december nog dat de fraude in Nederland meevalt. Een overheidscampagne tegen fraude is niet nodig, want 98 procent van de burgers deugt en de bestrijding van fraude kost juist erg veel geld, vindt Brenninkmeijer.
Onderzoek PWC
De afdeling Veiligheid en Justitie van PWC deed onderzoek naar fraude in Nederland en schat de minimale omvang ervan op 11 miljard in 2013. PWC maakt een onderscheidt tussen horizontale en verticale fraude. Bij horizontale fraude, tussen mensen en bedrijven, gaat het om 3,7 miljard euro, bij verticale fraude, het benadelen van de overheid, om 7,3 miljard.
Horizontaal:
faillissementsfraude - minimaal 1,3 miljard
verzekeringsfraude - minimaal 900 miljoen
beleggingsfraude - 500 miljoen
acquisitiefraude - 400 miljoen
voorschotfraude - 260 miljoen
overige fraude - 365 miljoen
Verticaal:
accijnsfraude - minimaal 23 miljoen
BTW- fraude - 39 miljoen
sociale zekerheidsfraude 153 miljoen
zorgfraude bijna 2,8 miljard
fiscale fraude, (excl. accijns en BTW) - 4,2 miljard
Fraude bij openbare aanbestedingen hebben de onderzoekers opengelaten, net als de subsidiefraude.
Eén overheid
De pakkans in Nederland is erg klein. Mede op initiatief van oud-korpschef Bernard Welten is daarom een groep verontruste wetenschappers en bestuurders het burgerinitiatief 'één overheid' gestart. Zij vinden het rendement van de repressieve aanpak onvoldoende en willen de fraudebestrijding anders organiseren. donderdag 20 december start een pilot in Amsterdam.
Plan van aanpak
21 december komt het kabinet onder leiding van minister Opstelten met een brief aan de Tweede Kamer hoe zij gezamenlijk, met alle ministeries de fraude willen aanpakken.
Bron: Nieuwsuur